Forgot your your password?

Handelsruten Kongens Lyngby

Vidste du, at der på Lyngby Hovedgade i gamle dage har ligget bl.a. en badeanstalt, et mejeri og en kro?

Hvis ikke – så gå en tur gennem byen med ”HANDELSRUTEN Kongens Lyngby – før og nu” og kend din by på ny. Handelsruten fortæller om Lyngby Bymidtes historie og sætter spot på nogle af Lyngby Hovedgades huse og forretninger – førhen og i dag.

Scan QR-koden og lær din by at kende

Handelsruten er et samarbejde mellem Stadsarkivet og Handelsforeningen for Kgs. Lyngby, der har til formål at sætte fokus på byens historie og handelsliv i gamle dage og i dag. På 15 forskellige spots i Hovedgaden, og et enkelt på Klampenborgvej, er der klistermærker på fortovet med QR-koder, scan dem og få historier om byen.

En bid af Indien på Lyngby Hovedgade

På Handelsruten kommer du bl.a. forbi Lyngby Hovedgade 51, hvor der i gamle dage lå et mejeri i bygningen. I dag bliver man mødt af duften af varme, indiske krydderier, der sender smagsløgene på en rejse til varmere himmelstrøg. Det er de to brødre Raman og Simran, der ejer restauranten, som de åbnede for seks år siden som blot 25 og 27 årige. Så fra at have solgt mælk i gamle dage kan man nu opleve en bid af Indien midt på Lyngby Hovedgade.

Byen er fuld af historier – tag med på Handelsruten og oplev din by før og nu!

Post 1: Lyngby Hovedgade 40

FØR: Her lå Kroen Holland. Den tilbød et hvil for fodgængere og ryttere, der var kommet til Lyngby fra København på den støvede vej mod Nordsjælland. Derfor kaldte Lyngbys beboere kroen for ”Hold’an”. Navnet ”Holland” skyldtes den første ejer i 1600-tallet, der havde boet i Holland. Foto 1910. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: Hi-Fi Klubben er en kædebutik med over 40 år på bagen, der sælger alt fra hjemmebiografer til køkkenradioer. Butikken startede oprindeligt i starten af 90’erne i nr. 37 i Hovedgaden, inden den for 10 år siden flyttede her til større lokaler. Thomas Hebeltoft er i dag butikschef i butikken med
fokus på god kvalitet og en passion for, sammen med sine medarbejdere, at give kunderne ekstraordinære lyd- og billedoplevelser.
Butikken åbnede på nuværende adresse i 2011 og har 12 ansatte.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 40 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 2: Lyngby Hovedgade 9A

FØR: I ”Brohus” var der fine butikker i 1930, hvor man kunne købe glas og porcelæn, hatte, kager og cigarer. I fløjen mod stien var der også badeanstalt. Her kunne man gå hen og tage sit bad – badeværelser var endnu ikke blevet standardudstyr i husene. Foto 1930. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

NU: Julie Kaae, der ejer All4U Børnetøj, startede så at sige ”bagfra”, idet hun først havde webshoppen All4U.dk og så siden fik butikken, da hun gerne ville i direkte kontakt med kunderne. All4U sælger børnetøj lige fra prinsessekjoler til strikhuer – Julie beskriver selv butikken som ”Basic needs med et twist”. Butikken åbnede i 2011 og har 1,5 ansatte.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 9A – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 3: Lyngby Hovedgade 44

FØR: Enkefru Gudmundsson havde kolonial og viktualiehandel i Hovedgaden 44 indtil 1916. Hun solgte pålæg og røget skinke i skiver, ost, margarine og købmandsvarer. Drengen skal til at køre øl og poser med varer ud til kunderne i sin trækvogn. Foto 1910. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: Butik Spiren er en specialforretning med et stort udvalg af kvalitets- og unikavarer lige fra kashmir- og kamelulds frakker til et børneunivers af trælegetøj – og kalder sig selv ”Det personlige shoppecenter med over 10.000 varer”. Men hvad mange måske ikke ved, så er Butik Spiren og Spireværkstederne på Lyngby. Hovedgade 44A og 44C også en registreret socialøkonomisk virksomhed med dagtilbud til mennesker med
særlige behov. Det er Foreningen Spiren, der etableredes i 1999, som står bag både butik og værksteder. Disse åbnede i 2002 og har i dag syv ansatte personaler samt syv medarbejdere med særlige behov.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 44 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 4: Lyngby Hovedgade 46

FØR: Her solgte manufakturhandler Johannes Petersen sengetøj, hatte og stof til at sy tøj af i 1920. Det var en af de mange lokale butikker, der førte varer fra Magasin du Nord i København. Udfor butikken ser man store brosten magen til dem, der blev lagt, da Kongevejen blev til en bygade først i 1900-tallet. Foto 1920. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: Røde Kors hjælper mennesker og redder liv i de fjerneste egne af verden – og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Salget fra Røde Kors Butikken hjælper med til dette. Men butikken støtter også lokalt i Kgs. Lyngby i form af bl.a. julehjælp og familienetværk. Butikken sælger luksusgenbrug, og man kan finde alt fra festkjoler til sportstøj og har ”Tøj til dig, der tænker på andre”. Butikken åbnede i 2011 og har over 70 frivillige tilknyttet.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 46 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

POST 5: Lyngby Hovedgade 48

FØR: Her er et af gadens gamle huse. Det blev bygget af slagter Eiberg i 1832. Han havde slagteri i den ene ende af forhuset, der dengang kun var i en etage. I 1905 kom der en fiskehandel, og i 1951 rykkede optikeren ind, så her ligger nogle af Hovedgadens ældste forretninger. Foto 1910. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

NU: Lyngby Special Optik er Lyngbys ældste optikerforretning og har eksisteret i 70 år med adresse på Lyngby Hovedgade 48. Da der i 1972 for første gang blev sat bløde kontaktlinser i øjnene på en dansk kunde, var det i denne butik i Kongens Lyngby. Det er Morten Kreutzmann, der ejer forretningen, hvor service, faglighed og kvalitet er i højsædet og hvor, som Morten Kreutzmann beskriver; ”Vores fornemmeste opgave er at sikre, at dine optiske løsninger får dig til at tage dig allerbedst ud”. Butikken åbnede i 1951 og har 7 ansatte.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 48 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

POST 6: Lyngby Hovedgade 27

FØR: Apoteket i Lyngby blev etableret allerede i 1806 på Lyngby Hovedgade 60. I 1961 flyttede apoteket over Hovedgaden til et moderne hus med bedre plads til medicin og personale. Nu slap kunderne for at gå op ad 6 trappetrin, når de skulle ind på apoteket. Foto 1954. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: Lyngby Svane Apotek er i dag ejet og drevet af apoteker Niels Kristensen. Niels overtog apoteket i 2001, efter at han tidligere havde arbejdet som souschef på stedet. Allerede tidligt i sin karriere havde han fået øjnene op for Lyngby Svane Apotek, som altid har været et af de førende apoteker i Danmark, både hvad angår udvikling og service.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 27 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

POST 7: Lyngby Hovedgade 54

FØR: Damerne stod eftertænksomt foran Lyngby Hovedgades fornemste forretning i 1905. Manufakturhandler Laurits Møller solgte stof til gardiner, kjoler og frakker. En ny hat kunne man også købe her. Foto 1905. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: Louis Nielsen er en kædebutik med 76 butikker i hele landet her i blandt i Kgs. Lyngby, hvor butikschef Jette Bergdal ejer butikken sammen med chefoptiker Caroline Skyum Eliasen. Caroline er født og opvokset i Kgs. Lyngby, mens Jette er jyde – sammen deler de deres glæde for byen og deres passion for briller, god service og for at passe godt på kundernes syn. Butikken åbnede i 2005 og har 14 ansatte.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 54 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

 

Post 8: Lyngby Hovedgade 37

FØR: Det hvide palæ blev bygget til 3 fornemme ferielejligheder i 1806. Herskaberne kom til Lyngby med hestevogn, og derfor hørte der en stald til huset med værelser ovenpå ”Kavalerbygningen”. Der har været guldsmed i Kavalerbygningen siden 1969. Foto 1950. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: I ’Kavalerbygningen’ og den tidligere staldbygning, der hører til Moyels Palæ, ligger ure- og smykkebutikken ’Palæet’. Den er i dag ejet af urmager Kåre Schneekloth, der værner om Palæets historie, præcis som gamle ure har en fortælling og historie, der er vigtig at fortælle videre.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 37 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 9: Lyngby Hovedgade 68

FØR: Der har været isenkræmmer på hjørnet af Lyngby Torv og Lyngby Hovedgade lige siden huset blev bygget i 1929. Lyngby Rådhus stod færdigt på Lyngby Torv i 1941. Foto 1930. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: HW- Homeware. Ejer Martin Meelbys far købte butikken i 1984, og Martin er ”vokset op” i butikken, som han selv overtog i 2016. Udvikling står øverst på dagsordenen hos Martin og medarbejderne samtidig med, at der holdes fast i historien og grundtanken om, at ”Vi har alt det, du har brug for, når du har brug for det”. Forretningen har i dag også en stor webshop, der udgør en stor del af den samlede forretning, og de to butikker er så og sige ”smeltet sammen”. Tidligere HW-Hjørnet nu HW-Homeware startede i 1984 og har 18 ansatte.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 68 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 10: Lyngby Hovedgade 43

FØR: Magasin du Nord rykkede til Lyngby med en filial i 1960. Her kunne man købe de samme varer, som man ellers måtte tage toget til Kongens Nytorv efter. Man kunne også få en kop kaffe og lidt at spise i det moderne cafeteria. Foto 1961. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

NU: ”Oplevelser, forkælelse, inspiration og god kundeservice” er nogle af nøgleordene for Michael Dupont, der er forretningschef i Magasin Lyngby – og formand for Handelsforeningen i byen. Magasin har ligget på Hovedgaden i over 60 år, og hvert år besøger mere end 2,4 millioner kunder ”Magiske Magasin” i Kgs. Lyngby for at købe alt fra vaser til Versace i det ikoniske stormagasin – ”The house of most loved brands” midt i byen. Magasin Lyngby åbnede i 1960 og har over 300 ansatte.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 43 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 11: Lyngby Storcenter

FØR: Med Lyngby Storcenter blev Lyngbys handelsliv meget større i 1973. Man kunne gå i butikker uden at tænke på vejret. Storcentret blev også et sted for byens børn, med faste traditioner for underholdning. Foto 1973. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: Lyngby Storcenter består i dag af mere end 100 spændende butikker – både specialbutikker og kædebutikker. Herudover er der på Centrets Store Torv kommet et rigt udvalg af spisesteder, hvor man kan få stillet sulten eller nyde en forfriskning ind imellem shoppingen

Læs mere uddybende om Lyngby Storcenter – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 12: Lyngby Hovedgade 70

FØR: Jernstøber Bentzen støbte kakkelovne af jern her i 1850’erne, nu er der blomster i det lange røde hus, der blev genopført i 1993. Bentzen boede i et lavt hus, hvor der nu er cafe, og hans store have gik næsten helt ned til Lyngby Torv. Foto 1950. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: I den gamle røde smedje på Lyngby Hovedgade 70 C ligger der i dag blomsterbutikken, De Fire Årstider. Her har den ligget siden 2000, hvor ejeren Claus Gerner Larsen, der tidligere drev blomsterbutik i Lyngby Storcenter, overtog lokalerne, der førhen også husede både en dyreforretning og en grønthandler.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 70 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 13:  Lyngby Hovedgade 51

FØR: Lyngby Mejeri havde butik med mælk, ost og smør her fra 1902. I huset bagved pasteuriserede mejeristen mælk fra Lyngbys malkekøer og hældte den på mælkeflasker – klar til at køre ud til salg ved dørene i Lyngby og omegn. Foto 1930’erne. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: Brødrene Raman og Simran Arora var blot 27 og 25 år, da de åbnede India Royale for fem år tilbage. Her har de lige siden serveret nordindisk mad i hyggelige og stemningsfulde omgivelser. Det er vigtigt for brødrene, at smagen er autentisk og råvarerne er i top – og at gæsterne føler sig velkomne. Raman og Simran beskriver selv India Royale ”Som en restaurant for alle, der vil opleve en bid af Indien midt i Kgs. Lyngby.” Restauranten åbnede i 2015 og har 15 ansatte.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 51 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 14:  Lyngby Hovedgade 74

FØR: Likørstræde er den direkte vej fra denne ende af Hovedgaden til Lyngby Station. Den har en fortid som markvej hen over togskinnerne fra Lyngby til gården Ulrikkenborg på den anden side af stationen. På hjørnet var der slagter fra 1904. Foto 1904, Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: I dag ligger Da Basso Salumeria Italiana på Lyngby Hovedgade 74. Det er Janni og Lino, der står bag den italienske delikatesseforretning, der byder på alt lige fra italiensk importeret pølse og vine til hjemmelavede italienske specialiteter. I 2020 åbnede de desuden Da Basso Pizzeria Italiana med indgang fra Likørstræde 3, der byder på lækre stenovnsbagte pizzaer.
Delikatessebutikken åbnede i 2018.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 74 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Post 15:  Lyngby Hovedgade 78

FØR: Hjørnetårnet markerede fra 1897 indgangen til Lyngby Hovedgade, når man kom fra København. I de sidste mange år har der været restauranter i det fine gamle hus. Foto 1964, Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

NU: NoHo Partners åbnede i 2019 Postgaarden Madhus i lokalerne på Lyngby Hovedgade 78. Madhuset består i dag af tre koncepter; burgerrestauranten Cocks & Cows, Europas 5. bedste pizzeria – Pizzeria Luca, samt salatbaren WeDo. I 2021 åbner der desuden en cocktail-bar i bygningens bagerste ende.

Læs mere uddybende om Lyngby Hovedgade 78 – før og nu – på Stadsarkivets hjemmeside >>>HER

Handelsruten er støttet af Lyngby-Taarbæk Kommune i forhold til at fremme Byliv og Kultur i kommunen.