Få vores bedste tips til Lyngby og omegn
Kongens Lyngby den smukkeste natur. Alt fra stemningfulde parker og haver til søer, åer og kirkegårde. I denne guide finder du hyggelige, smukke og beundringsværdige naturområder, der indbyder til gåturer, løbeturer eller en frokost i det fri.
Hvis du vil have en lækker kop kaffe eller croissant med i hånden kan du læse vores guide her.
Lyngby Parkkirkegård – en skjult perle
Lyngby Parkkirkegård er et smukt og prisvindende område, der ligger på Gyrithe Lemches Vej, tæt ved Danmarks Tekniske Universitet. Her er gravgårdene omkranset af bøgehække og beplantningen er karakteristisk med skæve krogede skovfyrretræer. Området er lidt en skjult perle, men ikke for dem, der bor i området. På naturstierne kan man, hvis man er heldig, møde ræve, og om foråret søde ræveunger, der kigger nysgerrigt frem fra under buskene.
Lyngby Åmose – mød naturen
Ved Lyngby Sø, ligger Lyngby Åmose, et fredet naturområde, hvor et frodigt dyre- og planteliv har rigtig gode betingelser. Her er fred og ro til at nyde naturen, men tæt på offentlig transport. Man skal kun en lille gåtur fra Bådfarten i Lyngby ad Prinsessestien, så er man i Lyngby Åmose. Her møder man et mangfoldigt fugle- og planteliv i en helt unik natur. På Prinsessestien går man forbi den kæmpe store Klopstocks Eg, der er mellem 8-900 år gammel, og man kan støde på både dådyr, snoge, butsnudede frøer og ikke mindst, fugle.
Foldene ved Klampenborgvej
Lyngby er en større by, hvor man nok ikke lige forventer at støde på en fårefold næsten midt i centrum. Men det er lige præcis, hvad man kan opleve. For der ligger nemlig to folde i Ermelundskilen mellem hjørnet på Klampenborgvej/Firskovvej og nord for Haveforeningen Ermelunden. Her græsser fårene fra ca. midt i maj til sommeren går på hæld. Resten er tiden er foldene åbne for alle andre, inklusiv hunde.
Tordals Mose
Tordals Mose var længe et overset og helt tilgroet naturområde ved Ermelundsstien. Der blev taget initiativ til at få gravet en sø og genskabt en mose, så området nu giver mange flere naturoplevelser end tidligere.
Fra istiden til i dag Under isens afsmeltning efter sidste istid dannedes der i det nordøstsjællandske område flere store øst-vestgående tunneldale. Den grønne landskabskile mellem Ermelunden og Lyngby Sø følger den tunneldal, der går fra Furesøen gennem Lyngby Sø til Øresundskysten ved Klampenborg.
Dyrehaven – verdensarv
Dyrehaven, også kaldet Jægersborg Dyrehave, bliver flittigt brugt af gæster, der året rundt hygger med picnic, løber, cykler eller rider omkring på Dyrehavens bakker. Og man får ofte øje på nogle af de ca. 2000 vilde hjorte, som Dyrehaven er kendt for. I 2015 blev Dyrehaven optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.
Sorgenfri Slotshave
Ved Sorgenfri Slot ligger Sorgenfri Slotshave. Haven er åben for besøgende, på nær selve slottet og den reserverede have ved slottet. Sorgenfri Slothave er velbesøgt af områdets beboere og hunden må gå uden snor, hvis man kan kalde den til sig. Slothaven ligger dejlig tæt på centrum, på Kongevejen i forlængelse af Lyngby Hovedgade. Den fine have bugter sig med små åer og dertil træbroer – en gåtur værdig.
Sophienholm Park
Sophienholm Park ligger smukt ned mod Bagsværd Sø. Parken med dens store og små bygninger udfolder sig i harmoni med den storslåede natur. Parken blev i anlagt i årene efter 1768-69, hvor Sophienholm Slot blev bygget.
Parken og slottet blev anlagt af Holmskjold, og er opkaldt efter hans kone Sophie Holmskjold. Landstedet havde indtil 1960’erne flere ejere, hvor stedet blev overtaget af Lyngby-Taarbæk kommune. Slottet blev istandsat i 1963 og der blev anlagt en parkeringsplads i den gamle frugthave. Terrænet mellem hovedbygning og paradehus blev til en terrasse med servering og der blev opført en anløbsbro, så Bådfarten, som sejler på Furesøen og Lyngby Sø, også kunne anløbe Sophienholm.
En slentretur i Sophienholm park byder på mange naturoplevelser. Syd for gartnerboligen finder man et ægte kastanjetræ, der er plantet omkring 1830, og syd for lysthuset den smukke gruppe af akacietræer og rødbøgen på plænen nord for hovedbygningen. Der er Dahliahaven, en takshæk med formklippede dyr på toppen, hække formet som et lysthus og en løngang med høje gamle krogede bøgehække. Gåturen vil også byde på en skulpturpark i den romantiske have og et smukt view ud over Bagsværd Sø.
Johan Wilmanns- og Pipers Parken
Nede omkring Ulrikkenborg Alle i Lyngby, ligger der to små hyggelige parker, nemlig Johan Wilmanns Park og Pipers Park. Parkerne er flittigt brugt af områdets beboere og er til fri afbenyttelse for alle. Her møder man også mange fra de nærliggende virksomheder, der er ude og gå tur i frokostpausen, børn, der leger på lejepladsen i Pipers Park, og ikke mindst, hundelufterne.
I Wilmanns Park finder man både æbletræer, en lille oase med blomster, bænke samt stort græsområde til boldspil og hundeluftning.
I Pipers Parken er der en større legeplads, med rutsjebane, gynger, sandkasse og natur elementer til at klatre på. Der er ligeledes fodboldmål. I midten af parken ligger en privat have, hvor der kun er adgang for ejerne.
Det er ikke tilladt at cykle igennem parkerne og hunde skal holdes i snor.
Foto: Ole Andersen – Dyrehaven fra Trepilelågen.