Visit Lyngby

Forgot your your password?

Museer og Slotte i Lyngby

Frilandsmuseet

Frilandsmuseet – Kongevejen 100 – et af verdens ældste frilandsmuseer – blev grundlagt i 1897 i Kongens Have i København og flyttede i 1901 til Sorgenfri. Fra beskedne to tønder land dækker museet i dag godt 70 tønder land.

For museets gæster er der mulighed for en enestående tur gennem Danmarks gamle landskaber.

I tilknytning til husmandssteder, huse og gårde er der genskabt veje, hegn, haver, kålgårde og marker, der ligesom bygninger og interiører er med til at fortælle om særpræget i de egne, de kommer fra.

Brede Værk

Brede Værk er et spændende nyt museum, der sætter fokus på Danmarks industrialisering igennem de sidste 150 år, en udvikling, der på afgørende vis har formet det danske samfund og vores måde at leve og tænke på. Museet ligger i den tidligere Brede Klædefabrik, der i 1800-tallet var en af Danmarks største producenter af uldne stoffer.

I dag danner de rustikke fabrikslokaler rammen om en række permanente udstillinger, der gennem genstande, lys, lyd og levende billeder fortæller historien om de nye teknologier, strømninger og industriprodukter på dramatisk vis har forandret danskernes dagligdag og arbejdsliv.

ORDRUPGAARD

Ordrupgaard er museum for fransk impressionisme og dansk guldalder med en eksklusiv samling af malerier af kunstnere som Monet, Gauguin og Hammershøi.

Med en tilbygning af stjernearkitekt Zaha Hadid i 2005 og Finn Juhls hus i 2008 har museet fået en stærk arkitektonisk profil.

Museet har skiftende særudstillinger og kunst under åben himmel i Kunstpark Ordrupgaard.

EREMITAGESLOTTET

Eremitageslottet er Dyrehavens midtpunkt, selv om det er opført i 1735 og Dyrehaven er anlagt allerede i 1670. Dyrehaven, som egentlig hedder Jægersborg Dyrehave, blev administreret fra Jægersborg Slot; men desuden lå der et ganske lille “slot” inde i Dyrehaven, som blev afløst af Eremitageslottet.

Dets funktion var at være omklædnings- og spiselokale for hoffet under jagterne i Dyrehaven, og navnet skyldes, at hoffet her kunne spise “en Hermitage”, i ensomhed.

Tjenerskabet var ikke til stede, og maden hævedes i stedet op fra køkkenet i kælderen på en plade, der dannede midten af spisebordet. Det anvendes lejlighedsvis af Kongehuset under jagter i Dyrehaven, men står i øvrigt ubenyttet.

Frederiksdal Slot

I 1747 fuldførte arkitekten Nicolai Eigtved et maison de plaisance for geheimeråd Johan Sigismund Schulin, bygget til sommerophold. Et refugium, som skulle byde sin travle bygherre ro og hvile i et krævende liv som rigets højeste embedsmand og kongens rådgiver.

Dette sidstnævnte hverv var også grunden til, at det lille slot blev placeret så nær hovedstaden. Man ønskede at have husets herre indenfor rækkevidde.

Nordsjællands gode jorder delte kongen ikke gerne ud af. Her var skove til jagter, søer og velplejede karpedamme til fiskeri, Som foruden at tjene til adspredelse også skaffede de nødvendige ressourcer til hofhusholdningen – og her var ikke mindst de nødvendige og dyrt anlagte kongeveje, hvoraf forsyninger bringes frem til hovedstaden.

SOPHIENHOLM

På det hyggelige museum finder du skiftende kunstudstillinger og Cobra-kunst, men museet byder også på mad, musik og teater. Stedet er med sin pragtfulde park ned mod Bagsværd Sø året rundt et yndet udflugtsmål.

Sophienholms hovedbygning benyttes i dag til kunstudstillinger året rundt − i respekt for datidens kulturelle aktiviteter på stedet.

Der sættes fokus på relevante temaer, der vises separatudstillinger med markante kunstnere, og der arrangeres aktuelle kunsthistoriske udstillinger.

Marienborg

Marienborg er en ejendom i Sorgenfri Sogn ved Frederiksdal i Lyngby-Tårbæk Kommune nord for København, som er stillet til rådighed for statsministeren som bolig og til repræsentative formål.

I 1981 brugte Anker Jørgensen for første gang Marienborg til optagelsen af statsministerens nytårstale, fordi Statsministeriet var under flytning. Siden 1986 har det været fast tradition, at Marienborg har dannet ramme om nytårstalerne. Det er ligeledes på Marienborg, at de såkaldte Marienborg-møder om folkeskolen afholdes. Marienborg ligger øverst i en 8,8 hektar stor park ned til Lyngby Sø. Den trelængede ejendom med tilhørende tjenestebolig og tidligere et mindre drivhusgartneri bruges i dag primært til møder, middage og officielle sammenkomster med statsministerparret som værter.

Sorgenfri Slot

Slottets fundamenter er fra 1706; men dets nuværende udseende skyldes arkitekten Lauritz de Thurahs ombygning i 1750’erne med senere ændringer.

Frederik den Femte boede her som kronprins – det var i årene 1744-46 – og i 1898 flyttede prins Christian og prinsesse Alexandrine ind på Sorgenfri Slot, hvor de boede fast til 1912 og om sommeren til kong Christian den Tiendes død i 1947.

Siden boede deres søn Arveprins Knud og hans hustru Arveprinsesse Caroline-Mathilde på slottet frem til 1995.

Sorgenfri Slot er omgivet af en stor park, hvoraf størstedelen er åben for offentligheden.

Det sker i Lyngby

 1. Comedy på Bakken d. 28. juni

  Juni 28 // 20:00 - 22:00
 2. Livemusik hos Sticks’n’Sushi d. 29. juni

  Juni 29 // 20:30 - 22:30
 3. Sophienholm: Koncert med Dreamcatcher 3.0

  Juni 30 // 14:00 - 15:30
 4. Fællessang i Parken

  Juli 2 // 13:30 - 14:30
 5. Bakken: FerieFester – Ramajangmysteriet

  Juli 3 // 13:00 - 14:00
 6. Bakken: FerieFester – Ramajetterne

  Juli 10 // 13:00 - 14:00